facebook logoyoutube icon 

Narandžina kora ili celulit

CelulitZavršetkom zime i odbacivanjem teške odeće, počinje sezona proleća-lepršave haljinice, sorcevi i kratke suknjice konačno mogu da ugledaju svetlost dana. Međutim upravo ovaj period za većinu žena označava i početak borbe protiv najvećeg protivnika savršenih nogu-celulita. Neke statistike govore da skoro 90 odsto žena pati od ove savremene bolesti.

Pogađa i muškarce, sa tom razlikom što je njihova koža deblja, pa je zbog toga manje uočljiv. Ali, šta je zapravo celulit i kako nastaje? Celulit je bolest vezivnog tkiva kože, posebno elastičnih vlakana. Nastaje kao posledica prekomernog uvećavanja volumena ćelija masnog tkiva, smeštenih između mišića i kože. Kako vlakna koja drže kožu povezanu sa mišićima počnu da popuštaju usled pritiska ovih ćelija, tako počinjemo da primećujemo popularno zvanu narandžinu koru. Istovremeno masti sadrže i mnogobrojne ćelije koje privlače vodu, pa se tako tečnost uvlači u lipidni sloj i problem postaje još izraženiji. Dakle, koliko ćete celulita imati zavisi upravo od lipidnog sloja, odnosno količine masti i vode u njemu, kao i čvrstine kolagenskih vlakana i kože uopšte. Sve to opet zavisi umnogome od genetike, starosnog doba, hormona, količine slobodnih radikala u organizmu, ishrane…

Ishrana i i težina 

AnticelulitJedna od najvećih zabluda je da celulit pogađa samo gojazne žene. Ukoliko ste gojazni, problem će biti izraženiji, ali samim mršavljenjem nećete postići željeni efekat. Nepohodno je dodatno podstaknuti ćelije na sagoravnje masti. Jedan od načina je putem ishrane ili suplementima. Hranljivi  dodatak colvita i nutri-kozmetički  preparat u kapsulama. Esencijalne masne kiseline, omega-3 i omega-6 pomažu protiv nakupljanja masnih naslaga, a mogu sprečiti i upale koje su često prisutne u koži i dodatno doprinose razgradnji kolagena. Namirnice bogate njima su koštunjavi plodovi, masline, kao i sve vrste ribe, posebno one sa velikom količinom ulja,  poput lososa. Takođe treba konzumirati povrće i voće koje spada u red prirodnih diuretika-celer, šparglu, mirođiju, brusnicu… Organizam se ovako oslobađa viška tečnosti i sprečava dalje zadržavanje vode u lipidnom sloju. Anticelulit ishrani treba svakako dodati i čili papriku zbog toga što je ona izuzetno bogata vitaminom B6 koji popunjava vezivno tkivo, a zahvaljujući kapsaicinu ubrzava metabolizam i do tri sata posle jela.

Hormoni

U nastanku celulita značajnu ulogu imaju hormoni, pre svih estrogen. Ovaj tako zvani ženski hormon podstiče organizam na stvaranje masnih ćelija kao i zadržavanje tečnosti u oragnizmu što samo doprinosi razvoju problema. Posebno “kritičan“ period je ulazak u menopauzu kao i period trudnoće i dojenja. Trebalo bi prekontrolisati hormonski status, posebno ako se celulit pojavio “preko noći“. Ishrana bogata prirodnim fotoestrogenima može doprineti da se uravnoteži nivo estrogena u organizmu. Seme lana važi za namirnicu izuzetno bogatu njima, pa bi trebalo često da se nađe na jelovniku. Odličan anticelulit doručak mogao bi da bude činija ovsene kaše posuta sa nekoliko kašičica lana. Dobar izvor fotoestrogena su i  brokoli, prokelj, kelj i kupus, kao i humus koji kontroliše podizanje nivoa insulina u organizmu i reguliše nastanak masnoća.

 

Hidratacija kože i ojačavanje vezivnog tkiva

Prirodni kolagenSlobodni radikali su još jedan od uzročnika nastanka pomorandžine kore. Utiču direktno na kožu tako što napadaju kolagen i elastin, a kao rezultat ona postaje mnogo manje elastična a, celulit izraženiji. Saveznicu u borbi protiv radikala su antioksidansi i vitamin C koji ima značajnu ulogu u izgradnji kolagena, a mogu se pronaći u bobičastom voću, spanaću, brokoliju… Upravo iz ovih razloga treba izbegavati sunčanje i odlazak u solarijum. I ako se može učiniti da je usled potamnjenja kože celulit manje izražen, efekat je samo privremen. Pored ovoga važno je kožu održavati hidriranom, a u tome će Vam pomoći prirodni Kolagen Silver. Dehidrirano telo ne može dobro da izbaci toksine pa je neophodno piti dosta vode da bi se zdrave tečnosti zadržavale u ćelijama kože a, ne u masnoćama.

 

Fizička aktivnost i anticelulit masaže

Colway SerbiaDugotrajno sedenje, posebno prekrštenih nogu, kao i stajanje otežava protok krvi i nije dobro za celokupno zdravlje pa, ni za vaš celulit. Mikrocirkulacija je posebno ugrožena u ovim zonama, zbog čega je neophodno aktivirati mišiće i pokrenuti cirkulaciju. Najbolji način za to su vežbe, razne vrste anticelulit masaža i prirodni Kolagen Silver uz Anticelulit serum. Možete da trčite, preskačete vijaču, radite čučnjeve ili vežbe sa iskorakom, penjete se uz stepenice, brzo hodate… Bilo koja vrsta rekreacije koja aktivira noge, a posebno butine, dopirineće rešavanju ovog estetsko-zdravstenog stanja. Cirkulaciju posebno ubrzavaju masaže kao i limfne drenaže koje možete raditi u salonu ali, sami kod kuće. Posle tuširanja nanesite svoju anticelulit serum i laganim pokretima izmasirajte ugrožene zone. Na taj način pospešićete dopremanje vitamina C i kiseonika u tkiva. Limfna drenaža vrši se blagim pritiskom od stopala ka butinama i od periferije ka srcu. Piling obogaćen morskom solju takođe može biti koristan, jer pomaže koži da izbaci toksine. Izbegavajte tesnu odeću i veš, koja može uticati na protok krvi u telu i povećati rizik od nastanka celulita.

Ipak, u borbi protiv narandžine kore, možda najvažnije od svega je da budete uporni i istrajni.

 

Colway

KolagenColway  je  distributerska  organizacija  koja se bavi prodajom preparata na bazi Kolagena. Colway  je  100%  poljska  firma, registrovana   2004 godine  u  Gdanjsku.

Maloprodaja

Kolagen centar Adut
Milana Rakića 36a, Beograd
(prekoputa 6. Beogradske gimnazije),
+381 11 2411 933; +381 64 261 20 63

Veleprodaja

Središte: Beograd,
Tel:: +381 63 17 67 542
Email: colway.serbia@gmail.com

Go to top